Evaluatie enquĂȘte week van Toegankelijkheid 5 oktober 2018
Onlangs( van 1 t/m 6 oktober) werd landelijk de jaarlijkse “Week van Toegankelijkheid” gehouden. Dit jaar was het thema in deze week “Toegankelijke recreatie en vrijetijdsbesteding“ voor mensen met beperkingen. Al vele jaren houdt het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) zich bezig met de toegankelijkheid en bruikbaarheid van horecabedrijven, winkels, verenigingsgebouwen, schouwburg, openbare ruimte enz. Bovendien zet het GPV zich de laatste jaren ook sterk in voor toegankelijke bos- en natuurterreinen door semiverharde paden aangelegd te krijgen. Zaken waarin nog veel verbeterd kan worden zodat ook mensen met een beperking hun vrije tijd kunnen besteden op een manier die ze graag zouden willen.
Om erachter te kunnen komen waar vooral bij de doelgroep zelf de voorkeur/prioriteit ligt bij vrijetijdsbesteding heeft het GPV op vrijdagavond 5 oktober (koopavond) in de winkelstraten een enquête gehouden waarbij zowel mensen zonder als mensen met beperkingen geënquêteerd werden door vrijwilligers van het GPV. Burgemeester Hans Gilissen en wethouder Anne Thielen gingen zelf mee de straat op om het belang van deze actie van het GPV te onderstrepen.
Gevraagd werd aan de passanten welke vorm van vrijetijdsbesteding hun voorkeur heeft of zou hebben als men onverhoopt toch een of meerdere beperkingen zou krijgen. Aan mensen met zichtbare beperkingen werd deze vraag vanzelfsprekend vanuit hun huidige situatie gesteld. Zo kon men kiezen uit: bezoek horeca, bezoek bioscoop/theater e.d., winkelen, sporten al dan niet in verenigingsverband en verblijf in bos- en natuurgebied.
Ondanks dat er erg weinig winkelend publiek was, zijn er toch 192 mensen geënquêteerd.
Van hen gaf 35% de voorkeur aan winkelen, 22% aan het bezoeken van de horeca, 20% aan recreatie in de natuur en sporten scoorde 17%. Winkelen en bezoek horeca scoren dus nagenoeg hetzelfde.
Bioscoop- schouwburgbezoek scoorde slechts 6% wat zeer mager en bijzonder genoemd mag worden.
Of de grote voorkeur voor winkelen te maken heeft met enquêteren van meer dames dan mannen is onbekend. Wel blijkt uit enquête dat bij mensen met ogenschijnlijk geen beperkingen, winkelen in alle leeftijdscategorieën tot 60 jaar boven aan de lijst staat en bij mensen met beperkingen vooral in de leeftijdsgroep tussen 50 en 60 jaar.
De horeca scoort vooral bij de 1e categorie in de leeftijdsgroep tussen 50 en 60 jaar en bij de 2e categorie in de leeftijdsgroep tussen 40 en 50 jaar.
Sporten en recreatie in de natuur heeft vooral de voorkeur bij de mensen beneden de 30 jaar waarbij ook de 1e categorie mensen tussen 40 en 50 jaar verblijf in de natuur zeer waarderen.
De voorzichtige conclusie die het GPV zou kunnen trekken uit de enquête is dat er nog het nodige kan en moet worden gedaan om de toegankelijkheid voor mensen met beperkingen op vele fronten bevorderd en actueel gehouden zal moeten blijven. Door de actieve medewerking van de burgemeester en de wethouder aan de enquête trekken we de conclusie dat ook de gemeente dit belangrijk vindt. Toegankelijkheid en bruikbaarheid van winkels, horeca en natuurgebieden staan daarbij bovenaan het verlanglijstje.
Tijdens de enquête kwam nog een interessant gegeven naar voren: in een tijdsbestek van een half uur werden ongeveer twintig fietsers waargenomen in de Grotestraat, waarbij voetgangers soms moesten wijken voor de fietsers. Het GPV is van mening dat hiertegen streng wordt opgetreden.
Het GPV blijft zich inzetten voor “VENRAY VOOR IEDEREEN”
Vacatures
Ben jij gepassioneerd over het bevorderen van inclusiviteit voor mensen met een beperking? Het Gehandicapten Platform Venray (GPV) zoekt actieve vrijwilligers om ons team te versterken en bij te dragen aan een toegankelijker Venray. Klik hier voor meer informatie.